Bouwwerven kunnen gevaarlijke plaatsen zijn wanneer er onvoldoende rekening gehouden wordt met de veiligheid. Om het risico op arbeidsongevallen op bouwwerven te verkleinen en om het welzijn van de werknemers te verbeteren, moet er een veiligheidscoördinator worden aangesteld.
Vanaf het moment dat er ten miste twee aannemers op dezelfde werf werken uitvoeren, is het verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen.
Wie stelt de veiligheidscoördinator aan?
Wie de veiligheidscoördinator moet aanstellen is afhankelijk van de grootte van de bouwwerf.
- Bij bouwwerven met een oppervlakte groter dan 500 m² staat de opdrachtgever of bouwheer in voor het aanstellen van de veiligheidscoördinator. De gekozen coördinator voor grotere werven moet ook gecertificeerd zijn.
- Bij bouwwerven met een oppervlakte kleiner dan 500 m² zal de bouwdirectie de veiligheidscoördinator bepalen.
Wie mag de veiligheidscoördinatie uitvoeren?
Ook wie de veiligheidscoördinatie mag uitvoeren is verbonden aan de grootte van de bouwwerf.
- Voor grotere werven met een oppervlakte groter dan 500 m² is het verplicht om een gecertificeerde coördinator aan te stellen.
- Voor kleine bouwwerven met een oppervlakte kleiner dan 500 m² gelden er minder strenge richtlijnen. De coördinatie mag hier in de verwezenlijkingsfase bijvoorbeeld uitgevoerd worden door de aannemer zelf.
Zelf op zoek naar een veiligheidscoördinator?
Safecon beschikt voor de begeleiding van nieuwbouw- en verbouwingsprojecten over erkende veiligheidscoördinatoren van niveau A en B.
Bekijk hier het volledige aanbod dienstverlening